Ρωμαϊκή Αγορά

Home  / 

Χώρος συνάντησης και συναναστροφής

Το συγκρότημα της ρωμαϊκής Αγοράς, συνολικής έκτασης 20.000 τ.μ., στην καρδιά της πόλης, αποτέλεσε, κυρίως από τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ., τον διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό πυρήνα της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης.


Ήταν οργανωμένο γύρω από μία ορθογώνια πλακοστρωμένη πλατεία, που αποτελούσε, μαζί με τις παρακείμενες (στις τρεις πλευρές της) στοές (με κίονες κορινθιακού ρυθμού) το κατεξοχήν σημείο κοινωνικής συνάθροισης των πολιτών για την ανταλλαγή απόψεων είτε για καθημερινά ζητήματα της πόλης και της ζωής τους είτε ακόμη, για θέματα πολιτικά, φιλοσοφικά, θρησκευτικά αλλά και επιπλέον, τόπο δημόσιας ενημέρωσης για τη διεξαγωγή αθλητικών ή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην πόλη.

Ένας βασικός λόγος που η Αγορά έσφυζε καθημερινά από ζωή αφορά τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών (όπως το αρχείο εγγράφων και το νομισματοκοπείο) γύρω και έξω από τις στοές που εξυπηρετούσαν τις δημοσιονομικές ανάγκες των πολιτών.

Πολιτικές ζυμώσεις και αποφάσεις λαμβάνονταν στο στεγασμένο βουλευτήριο (1ος αι – τέλη 2ου αι. μ.Χ.) χωρητικότητας διακοσίων περίπου ατόμων, το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε σημαντικότατο πόλο έλξης του κόσμου για την ψυχαγωγία και την πνευματική του ανάταση ως ωδείο (επίσης στεγασμένο, τέλη 2ου έως μέσα 4ου αι. μ.Χ.) χωρητικότητας τετρακοσίων περίπου ατόμων.

Η καρδιά της εμπορικής ζωής της πόλης χτυπούσε έντονα στα καταστήματα που αποκαλύφθηκαν στη νότια πλευρά του συγκροτήματος, κατά μήκος της αρχαίας εμπορικής οδού (παράλληλης της σημερινής Φιλίππου), καθώς επίσης και στην κρυπτή στοά, μια διπλή θολοσκεπή στοά που εκτός από ανάλημμα για την επιχωμάτωση της μεγάλης πλατείας και υποδομή της υπερκείμενης νότιας στοάς λειτουργούσε ως δημόσιος αρχικά και ιδιωτικός στη συνέχεια αποθηκευτικός χώρος εμπορευμάτων. Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι σε περίοδο προγενέστερη της διαμόρφωσης του χώρου ως Αγοράς, ένα ακόμη ζωτικό σημείο κοινωνικοποίησης των πολιτών όχι μόνο για την υγιεινή αλλά ακόμη και για τη ανταλλαγή ιδεών προσέφερε το συγκρότημα λουτρών (βαλανείο) που αποκαλύφθηκε στη νοτιοανατολική γωνία της Αγοράς.

Σήμερα, ο αρχαιολογικός χώρος της Ρωμαϊκής Αγοράς λειτουργεί ως κατεξοχήν εκπαιδευτικός τόπος, καθώς υποδέχεται φοιτητές ελληνικών και ξένων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και Αρχαιολογικών Σχολών και επίσης, σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Μακεδονία, οι οποίοι συμμετέχουν στα διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί η ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Παράλληλα παραχωρείται σε καλλιτεχνικές (θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις), συμμετέχοντας στη σύγχρονη πολιτισμική ζωή της πόλης και ενισχύοντας, με τον τρόπο αυτό, τη βιωματική σχέση του κόσμου με τα μνημεία του ιστορικού του παρελθόντος.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Parenthesis